elválasztó

Hogyan használjuk biztonságosan az informatikai eszközöket a vállalaton belül?

Joggal feltételezhetnénk, hogy a mai felgyorsult és digitális világunkban már mindenki tudja, hogyan kell használni biztonságosan a „számítógépet” és a rajta található különböző szoftvereket. Ezzel szemben a felhasználók gyakran nem tartják be az elemi biztonsági szabályokat sem. Cikksorozatunkban egy-egy téma rövid ismertetésével szeretnék felhívni a figyelmet arra, mire is érdemes odafigyelni ahhoz, hogy biztonságosan használjuk az informatikai eszközöket!

A biztonságos jelszó nem az IT részleg nyugodt álma miatt szükséges!

Tételezzük fel, hogy új munkavállaló érkezik az Ön cégéhez, és a betanítása során végig veszik a vállalatnál fellelhető hardveres és szoftveres megoldások használatát.Az elsők között lesz, hogy megmutatja, hol és milyen eszközön fog majd dolgozni. Ezután létrehoznak az új kolléga számára egy felhasználói fiókot, melyhez társul egy felhasználónév és egy jelszó is. Ezeket a cég rendszergazdája fogja létrehozni, aki vagy automatikusan generál egy jelszót, vagy pedig arra kéri az új munkavállalót, hogy ő maga adjon meg egy megfelelő biztonsági szinttel rendelkező jelszót.

Milyen a jó jelszó? Ami legalább 8 karakter hosszú és tartalmaz kis és- nagybetűket, számokat és egy speciális karaktert (pl.: %, $ stb.). Törekedjünk arra, hogy jelszavunk minél komplexebb legyen és kerüljük a személyes adatok használatát. És fontos, hogy könnyen megjegyezhető legyen! Fontos, hogy jelszavát ne írja fel sehova és ne tegye ki látható helyre, pl.: ne ragassza a monitorra vagy a számítógépre. Ennek ugyanis komoly biztonsági kockázata van, hiszen bárki (akár belsős akár külsős személy) így könnyedén hozzáférhet az Ön nevében a cég adataihoz.

Meddig biztonságos egy jelszó? Fogadjuk el, hogy a jelszavak rendszeres frissítése szükséges. A gyakoriságot a jelszóval védett szoftverek, hálózatok tulajdonságai alapján, szakemberek határozzák meg. Bízzunk az IT szakemberekben! Ha szeretne átfogóbb képet kapni arról, hogy hogyan tudna javítani az informatikai eszközök biztonságos használatán, akkor keressen minket bizalommal elérhetőségeink egyikén!

Respondeo Kft. – Az Ön partnere az innováció terén!