elválasztó

Miért kulcsfontosságú a biztonsági mentés?

Legyen szó magán vagy céges adatokról, azok minden esetben értékesek. Épp ezért mindent meg kell tennünk azért, hogy megfelelően védjük őket, ugyanis egy esetleges adatvesztés miatt értékes időbe és sokszor költségekbe is kerülne az újbóli létrehozásuk. Előző cikkeinkben, már számos területeire kitértünk az információbiztonságnak, ezeket itt tudja elolvasni. Most pedig bemutatjuk miért kiemelten fontos a biztonsági mentés!
Az egyik legfontosabb eszköz a biztonsági mentés, mely arra hivatott, hogy megvédje adatainkat. Mikor is lehet szükségünk biztonsági mentésre? Ha elromlik valami például meghibásodik a számítógépünk, vagy véletlenül kitöröltünk egy fontos fájlt, esetleg elveszítjük/ellopják eszközünket vagy megfertőzi a rendszert egy vírus. Amennyiben bármelyik bekövetkezne, abban az esetben a biztonsági mentésnek hála helyre tudjuk állítani adatainkat.

Miről készüljön biztonsági mentés?

Két utat választhatunk, amikor biztonsági mentésről van szó: az első, hogy csak a legfontosabb dokumentumokról, képekről és videókról készítünk mentést, a második pedig, hogy mindenről, tehát az operációs rendszertől kezdve a telepített programokon át egészen az adatokig. Mind a kettő hasznos megoldás, az utóbbi inkább akkor bizonyul hasznosabbnak, ha a rendszerünk teljesen tönkrement és azt kell helyreállítani.

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy mely adatok a legfontosabbak, akkor a legjobb, ha mindent lementünk vagy egy informatikai szakember segítségét kérjük.

Milyen gyakran mentsük az adatokat?

Erre többféle megoldás is létezik a mentések lehetnek: óránként, naponta vagy hetente, tehát rendszeresen. Itt a hangsúly a rendszerességen van, ugyanis, ha ad-hoc jelleggel készítünk biztonsági mentést adatainkról, akkor előfordulhat, hogy amikor szükségünk lenne rá, akkor nem a legfrissebb mentésből tudjuk helyreállítani adatainkat, ezáltal adatvesztéssel kell szembenéznünk.

Természetesen tudjuk, hogy nehéz mindig észben tartani valahányszor használjuk számítógépünket, hogy az adatokról mindig biztonsági mentést is készítsünk épp ezért léteznek már különböző programok erre. Ezek a programok lehetőséget adnak arra, hogy automatizáljuk mentési folyamatainkat, ezáltal nem kell foglalkoznunk velük munka közben. Ilyen program például a Microsoft Windows Backup.

Akadnak olyan megoldások is, melyek kvázi folyamatos védelmet tudnak biztosítani, mégpedig úgy, hogy az újonnan keletkezett vagy módosult fájlokat azonnal hozzáadják a meglévő biztonsági mentéshez.

Szolgáltatásaink, melyek segítenek megóvni adatait:

Tárolja és kezelje dokumentumait az OpenKM tudásmenedzsment szoftverével, ahol a felügyeletünk alatt készülnek biztonsági mentések is.

Hogyan kell biztonsági mentést készíteni?

Biztonsági mentést többféleképpen is végezhetünk: lementhetjük adatainkat egy fizikai adathordozóra például egy pendrive-ra vagy külső merevlemezre, esetleg DVD-re vagy egy felhő alapú tárhelyre is feltölthetjük. Egyre mindig ügyeljünk, biztonsági mentéseinket, ne csak egy eszközre korlátozzuk, készítsünk minimum két példányt belőlük. Amennyiben a fizikai adathordozók mellett döntünk, akkor figyeljünk arra, hogy ne arra az eszközre végezzük a mentéseket, amelyeken az eredeti állományok is megtalálhatóak. Ne tároljuk őket egy helyen, legyenek elkülönítve, hogy legalább egy mindig a rendelkezésünkre álljon belőlük. Ezeket az adathordozókat érdemes és szükséges is titkosítani, hogy biztonságban legyenek akkor is, ha esetleg elvesztenénk vagy ellopnák őket.

Egy felhő alapú szolgáltatás igénybevételekor a fájlokat a felhőben tároljuk az interneten. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy csak telepíteni kell egy programot a számítógépre, amely automatikusan elvégzi a biztonsági mentéseket. Ezáltal nem kell foglalkoznunk a fájlok fizikai tárolásával. A hátránya viszont az, hogy a mentési-és helyreállítási folyamat meglehetősen lassú lehet, különösen akkor, ha nagy mennyiségű adatról van szó.

Biztonsági mentés mobil eszközön

Egy rövid kis kitérő erejéig beszéljünk a mobil eszközök biztonsági mentéséről is. A mobilokon tárolt adatok nagy része alapvetően egy felhőben van tárolva, mint például az e-mailek vagy a naptár bejegyzések. Azonban sok más adatot is tárolunk telefonjainkon, például képeket, zenéket, videókat és dokumentumokat. Ezen adatok biztonsági mentéséhez két utat is választhatunk, vagy lementjük a számítógépünkre, vagy pedig a felhőben tároljuk őket. Utóbbira már számos alkalmazás létezik, melyek kimondottan erre a célra készültek, vagy alapvetően rendelkezik a telefon operációs rendszere felhős szolgáltatással, mint például az Apple iCloud szolgáltatása.

Ne feledkezzünk el tehát mobil eszközeinken tárolt adatainkról sem, készítsünk azokról is rendszeresen biztonsági mentéseket.

Az adatok helyreállítása

Azt már kirészleteztük, hogy miért olyan fontos, hogy biztonsági mentéseket végezzünk, azonban ez csak az egyik része az állományok kezelésének. A másik fontos tényező az, hogy az elmentett adatokból helyre tudjuk állítani elvesztett rendszerünket. Épp ezért érdemes havi rendszerességgel tesztelnünk a biztonsági mentést végző alkalmazást. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk elvégezni, ha elmentünk egy fájlt, majd megkeressük és megnézzük, hogy megfelelően mentette-e le a program a teljes tartalmát, tehát nem történt-e mentés közben adatvesztés. Ezen kívül, ha kardinális változtatást készülünk eszközölni a teljes rendszeren, akkor előtte készítsünk róla egy biztonsági másolatot és bizonyosodjunk meg arról, hogy működőképes-e.

A biztonsági mentés néhány sarkalatos pontja:

Összegzés

A biztonsági mentések kiemelten fontos szerepet kell, hogy betöltsenek mindennapjainkban. Csak így érezhetjük biztonságban magunkat és óvhatjuk meg adatainkat a károsodástól esetleges támadásoktól. Szánjunk tehát kellő időt arra, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb megoldást.